2 Nisan 2012 Pazartesi

Epidural Doğum Hakkındaki Gerçekler


Epidural Doğum Hakkındaki Gerçekler


Doğum Fizyolojisi Hakkında: Doğum sancısı dünyanın hemen her yerinde anne için rahatsızlık verici, bebek için de acılı bir durum olarak kabul ediliyor.
İnsan vücudunun acı ile baş edebilme yollarından biri beta- endorfin hormonu salgılamaktır. Beta –endorfin beyin tarafından salgılanan bir tür kimyasaldır. (Aynı salgı maraton koşucularında yarış esnasında aşırı şekilde salgılanır ve yarışın sonunda yüksek miktarda endorfin salgısı sonucu coşku hali/öfori oluşuyor.) Beta endorfin salgısı acıyı hafifletiyor ve mutluluk hissinin ağır basmasını
sağlıyor.
Normal bir doğum sancısında ağrı zamanla artar. Sancı arttıkça beta-endorfin salgısı da artar. Bu süreçte anne tarafından salgılanan beta endorfin plesantayı geçerek bebeğe ulaşır. Böylece yalnız anne değil bebek de endorfin üretmeye başlar.
Doğum esnasında doğum sancısı birden azalır. Vücudu endorfin salgısıyla dolan anne ve bebek, öfori hali yaşamaya başlar.
Endorfin hormonunun bağımlılık hali oluşturduğu biliniyor. Tıbbi müdahaleye uğramamış bir doğumda içgüdüsel olarak anne ve bebek doğum anında oluşan öfori halini devam ettirmek ister. Bunun için tenleri birbirine değecek şekilde yakın temas kurmaları gerekir. Doğum sonrası gerçekleşecek olan bu temasın bebeklerin sağlıklı gelişimi için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz.
Bazen bebekler doğum sürecinde zarar görürler. Kırılan kemikler veya vücutta yer yer oluşan morluklar… Bazen ise korkmuş bir yüz ifadesi ile dünyaya gelirler. Bu anlarda annelerinden alacakları ekstra endorfin desteğine ihtiyaç duyarlar.
Gerçekler:
Epidural anestezi ile doğum yapan anneler sancı yaşamazlar. Eğer anne doğum esnasında sancı yaşamazsa yeterli miktarda beta endorfin salgılayamaz. Yeterli miktarda endorfin salgılayamayan annelerin bebekleri doğumda şiddetli acı hissederler. Bu acı anne ile bebek arasında gelişecek bağlara zarar verir. Çünkü yeterli miktarda endorfin hormonu bulunmadığından anne ve bebek bir araya geldiğinde öfori hali oluşamaz. Bunun yaşam boyu oluşturabilecek etkileri hakkında hiç fikrimiz yok.
Carol Gray, Ebe Hemşire, Doğum Terapisti
Kaynak: DrMomma.org

1 yorum:

  1. fıtartı bozmamalı..herşeyde bir hikmet var..ne yazıkki biz göremiyoruz..çok ilginç geldi bu bilgiler ..vay be detirtecek cinsten

    YanıtlaSil